Tapas: Boquerones al limón – vyprážané ančovičky na citróne – Jamon.sk

Čo sú boquerones al limón?

Boquerónes al limón, čiže vyprážané ančovičky nakladané v citróne sú obľúbené tapas najmä v malagskej časti španielskeho pobrežia. V priebehu marinovania citrón odovzdá mäsu ančovičiek sviežu kyslosť a naruší aj jemne textúru. Osmažené filetky v čistom oleji potom majú oveľa zaujímavejšiu chuť ako obyčajné vyprážané ančovičky. Kvôli marinovaniu sa tiež boquerones al limón vždy podávajú vo forme otvorených filetiek bez hlavy a chrbtice.

Aké kúpiť ančovičky?

Ideálne čo najčerstvejšie. Na veľkosti príliš nezáleží, ale je menej prácne čistiť, samozrejme, väčšie rybky. Pozor, niekedy sa pod menom ančovičky predávajú akékoľvek malé, väčšinou mrazené ryby. Skontrolujte si, či ide naozaj o ančovičky a nie nejaké sladkovodné mreny. Čo sa týka mrazených ančovičiek, nemáme s nimi žiadne skúsenosti, ale podľa rád iných kuchárov by mali po riadnom pomalom rozmrazení tiež fungovať v tomto recepte. 

Čo sa pije k vyprážaným ančovičkám?

Cervecita bien fresquita, ako hovoria Španieli. Niet pochýb, že ľadovo vychladené pivo, na slovenské pomery miniatúrny 2 dl pohár, je jediným povoleným nápojom k vyprážaným ančovičkám. Toto jedlo patrí k horúcim letným nociam na pláži.

Aké sú varianty receptu?

V marináde môžete vynechať cesnak a petržlen. Pri vyprážaní môžete zase vynechať strúčik cesnaku. Základom, bez ktorého sa nezaobíde žiadny recept na boquerones al limón, je marinovanie v citrónovej šťave. Pri obaľovaní môžete použiť polohrubú múku alebo nejaký bezlepkový variant. 

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť