Čo sú boquerones al limón?
Boquerónes al limón, čiže vyprážané ančovičky nakladané v citróne sú obľúbené tapas najmä v malagskej časti španielskeho pobrežia. V priebehu marinovania citrón odovzdá mäsu ančovičiek sviežu kyslosť a naruší aj jemne textúru. Osmažené filetky v čistom oleji potom majú oveľa zaujímavejšiu chuť ako obyčajné vyprážané ančovičky. Kvôli marinovaniu sa tiež boquerones al limón vždy podávajú vo forme otvorených filetiek bez hlavy a chrbtice.
Aké kúpiť ančovičky?
Ideálne čo najčerstvejšie. Na veľkosti príliš nezáleží, ale je menej prácne čistiť, samozrejme, väčšie rybky. Pozor, niekedy sa pod menom ančovičky predávajú akékoľvek malé, väčšinou mrazené ryby. Skontrolujte si, či ide naozaj o ančovičky a nie nejaké sladkovodné mreny. Čo sa týka mrazených ančovičiek, nemáme s nimi žiadne skúsenosti, ale podľa rád iných kuchárov by mali po riadnom pomalom rozmrazení tiež fungovať v tomto recepte.
Čo sa pije k vyprážaným ančovičkám?
Cervecita bien fresquita, ako hovoria Španieli. Niet pochýb, že ľadovo vychladené pivo, na slovenské pomery miniatúrny 2 dl pohár, je jediným povoleným nápojom k vyprážaným ančovičkám. Toto jedlo patrí k horúcim letným nociam na pláži.
Aké sú varianty receptu?
V marináde môžete vynechať cesnak a petržlen. Pri vyprážaní môžete zase vynechať strúčik cesnaku. Základom, bez ktorého sa nezaobíde žiadny recept na boquerones al limón, je marinovanie v citrónovej šťave. Pri obaľovaní môžete použiť polohrubú múku alebo nejaký bezlepkový variant.
Recept: Boquerones al limón – vyprážané ančovičky na citróne
Ingrediencie:
- 300 g čerstvých ančovičiek
- 2 lyžice nasekanej hladkej petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku - jemne nasekaný, 1 olúpaný strúčik celý
- šťava z dvoch citrónov
- hladká múka
- olivový olej
- soľ
Postup:
- Ančovičky očistite podľa návodu na čistenie čerstvých ančovičiek.
- Vyskladajte filetky kožou dole do plochej misy. Osoľte. Zalejte citrónovou šťavou, posypte petržlenovou vňaťou a cesnakom. (Pozn. Ak budete mať dve vrstvy, nechajte si polovicu šťavy, cesnaku a petržlenu na druhú vrstvu.)
Obr.: Ančovičky v marináde z citrónovej šťavy, cesnaku a petržlenu. - Prikryte a nechajte macerovať v izbovej teplote 20 minút alebo v chladničke 60 minút.
- Ančovičky by mali byť tzv. "uvarené" (belavé) pôsobením kyslého prostredia citrónovej šťavy.
Obr.: Mäso ančovičiek pôsobením citrónu zbelie a zmení textúru. - Očistite prstami ančovičky od marinády. Nevadí, keď vám tu a tam zostane kúsok cesnaku. Filetky by však mali byť na obaľovanie suché.
- Pripravte si plochý tanier s múkou. Obaľte filetky z oboch strán v múke. Poriadne ich oklepte, aby vám potom nepustili veľa múky do oleja, ktorá by sa spálila. Vyskladajte ich tak, aby sa neprekrývali na tanieri. Nenechajte ich dlho čakať, pretože múka na nich mokvá.
Obr.: Obalené ančovičky okamžite osmažte, múka na nich začne mokvať, aj keď sú filetky zdanlivo suché. - V panvici na strednom až vyššom plameni ohrejte cca 0,5 cm vysokú vrstvu oleja. Osmažte strúčik cesnaku dohneda (len čo dosiahne farbu, vyberte ho). Osmažte ančovičky z oboch strán dochrumkava (2 – 4 minúty z oboch strán). Nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke.
Obr.: Ak vyprážate vo viacerých dávkach, pokúste sa odstrániť vždy kúsky spálenej múky na dne. - Podávajte horúce s citrónom.
.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!