Čo sú albóndigas (španielske mäsové gule)?
Albóndigas sú osmažené gule z mletého mäsa neskôr povarené v hustej, najčastejšie paradajkovej omáčke. Ide o jedno z najčastejších, univerzálne obľúbených tapas.
Aký je pôvod albóndigas?
Pôvod albóndigas je bez akýchkoľvek pochýb arabský. Literárne pramene popisujúce trhy na území dnešného Španielska za arabskej nadvlády sa hemžia zmienkami voňavých mäsových gulí v aromatických omáčkach. Keďže to bolo pred objavením paradajky, išlo predovšetkým o omáčky cibuľové a mandľové okorenené rascou, koriandrom, prípadne iným korením.
Aké sú varianty receptu?
Keď odhliadneme od iných receptov, ktoré sú vernejšie pôvodnej arabskej predlohe, pretože používajú na zahustenie rozomleté mandle a na ochutenie rascu a šafran, nadobúda paradajková omáčka mnoho foriem. Základom môže byť len cibuľa a cesnak, alebo sa k nim môže pridať mrkva a zelerová vňať. Do omáčky sa často pridáva hrášok či zelené fazuľky. Môže a nemusí sa pridávať víno (suché biele alebo suché sherry), bobkový list, tymian či oregano.
Aké je najlepšie mäso?
Paradoxne sa napriek svojmu arabskému pôvodu albóndigas najčastejšie robia z bravčového mäsa, ktoré sa niekedy pol na pol kombinuje s hovädzím. Dôvodom nie je to, že by sa mleté ovčie či jahňacie mäso do receptu nehodilo, ako skôr to, že väčšinou ho nie je možné dostať na presnú gramáž v mäsiarstve (musíte si kúpiť vždy celé pliecko alebo stehno).
Na čo si dávať pozor?
Príprava je málinko prácna, ale bez výraznejších nástrah. Môže byť trošku ťažké správne osoliť zmes na výrobu albóndigas, ale pomôžte si tým, že zmes v mise vyrovnáte do rovnomernej vrstvy s výškou cca 1 cm a posolíte ju rovnomerne, ako by ste solili plátok mäsa. Pri vyprážaní nepreháňajte rozpálenie oleja, aby nesmrdel v omáčke prepálene. Gule nemusia byť po usmažení celé prepečené, pretože sa budú ešte prehrievať v omáčke.
Recept: Albóndigas con tomate – mäsové gule
Ingrediencie:
Na mäsové gule:
- 500 g bravčového mletého mäsa (alebo 250 g bravčového + 250 g hovädzieho)
- 100 ml mlieka
- 3 krajce bieleho chleba
- 2 lyžice nasekaného jamónu (voliteľné)
- 3 lyžice jemne nasekanej cibule
- 1 strúčik cesnaku - jemne nasekaný
- 2 lyžice nasekanej hladkej petržlenovej vňate
- 1 rozšľahané vajce
- soľ
Na omáčku:
- 1 dl olivového oleja
- 1 pokrájaná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku - nasekaného
- 1 bobkový list, 2 vetvičky tymianu
- 1 pohár bieleho suchého vína (alebo suchého sherry)
- 6 nasekaných zrelých čerstvých paradajok (prípadne 400 g konzervovaných)
- 1 lyžica dobrého paradajkového koncentrátu
Postup:
- Namočte chlieb na 5 minút do mlieka. Vytlačte z chleba mlieko a zmiešajte ho s mäsom, jamónom, vajcom, cibuľou, cesnakom, petržlenom a soľou (tip na solenie pozri odsek vyššie Na čo si dávať pozor). Miešajte zmes rukami asi 5 minút, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne zmiešali. Vytvorte gule o veľkosti golfovej loptičky a vyskladajte ich na čistý tanier.
- V panvici, kam sa vám nakoniec zmestí celé jedlo aj s omáčkou, rozohrejte olivový olej na strednom plameni a osmažte ich v ňom zo všetkých strán dohneda. Nechajte oddýchnuť na tanieri. Nemajte strach, keď nebudú albóndigas vo vnútri hotové, pretože sa budú prehrievať v omáčke.
- V rovnakej panvici na rovnakom oleji osmažte cibuľku s cesnakom do zlatista. Pridajte víno, bobkový list a tymian. Priveďte do varu. Pridajte paradajky, roztlačte ich vareškou, osoľte a varte 10 minút. Pridajte gule a varte ďalších 10 minút. Omáčka by mala byť hustá, ak je príliš vodová, zvýšte plameň a omáčku zredukujte.
- Najčastejšie sa podáva s bielym chlebom, domácimi hranolčekmi alebo patatas a lo pobre.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!