Tapas: Albóndigas con tomate – mäsové gule – Jamon.sk

Čo sú albóndigas (španielske mäsové gule)?

Albóndigas sú osmažené gule z mletého mäsa neskôr povarené v hustej, najčastejšie paradajkovej omáčke. Ide o jedno z najčastejších, univerzálne obľúbených tapas.

Aký je pôvod albóndigas?

Pôvod albóndigas je bez akýchkoľvek pochýb arabský. Literárne pramene popisujúce trhy na území dnešného Španielska za arabskej nadvlády sa hemžia zmienkami voňavých mäsových gulí v aromatických omáčkach. Keďže to bolo pred objavením paradajky, išlo predovšetkým o omáčky cibuľové a mandľové okorenené rascou, koriandrom, prípadne iným korením.

Aké sú varianty receptu?

Keď odhliadneme od iných receptov, ktoré sú vernejšie pôvodnej arabskej predlohe, pretože používajú na zahustenie rozomleté mandle a na ochutenie rascu a šafran, nadobúda paradajková omáčka mnoho foriem. Základom môže byť len cibuľa a cesnak, alebo sa k nim môže pridať mrkva a zelerová vňať. Do omáčky sa často pridáva hrášok či zelené fazuľky. Môže a nemusí sa pridávať víno (suché biele alebo suché sherry), bobkový list, tymian či oregano. 

Aké je najlepšie mäso?

Paradoxne sa napriek svojmu arabskému pôvodu albóndigas najčastejšie robia z bravčového mäsa, ktoré sa niekedy pol na pol kombinuje s hovädzím. Dôvodom nie je to, že by sa mleté ovčie či jahňacie mäso do receptu nehodilo, ako skôr to, že väčšinou ho nie je možné dostať na presnú gramáž v mäsiarstve (musíte si kúpiť vždy celé pliecko alebo stehno).

Na čo si dávať pozor?

Príprava je málinko prácna, ale bez výraznejších nástrah. Môže byť trošku ťažké správne osoliť zmes na výrobu albóndigas, ale pomôžte si tým, že zmes v mise vyrovnáte do rovnomernej vrstvy s výškou cca 1 cm a posolíte ju rovnomerne, ako by ste solili plátok mäsa. Pri vyprážaní nepreháňajte rozpálenie oleja, aby nesmrdel v omáčke prepálene. Gule nemusia byť po usmažení celé prepečené, pretože sa budú ešte prehrievať v omáčke.

 

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť