Hrach s jamónom je síce menej obvyklá, ale zato zaujímavejšia kombinácia ako zelená fazuľa s jamónom. V Španielsku je tento pokrm spojený predovšetkým s jarou, hoci je aj na jeseň veľká ponuka vynikajúceho čerstvého hrášku za prekvapivo nízku cenu. Na Slovensku sa žne v júni a júli a určite nebudete mať problém v týchto mesiacoch kúpiť dobrý hrach.
Hrach je veľmi zdravý a obsahuje mnoho látok, ktoré vám predĺžia život o desiatky rokov. Ak navyše použijete prírodný jamón bez konzervantov, dožijete sa najmenej 150 rokov, o tom podľa vedcov niet pochýb.
Recept: Hrach s jamónom
Príprava:
10 min.
Varenie:
20 min.
Celkom:
30 min.
Porcia:
2
Ingrediencie:
- 500 g čerstvého vylúpaného hrášku
- 1 menšia cibuľa
- 150 g jamónu serrano (pokrájaný na tenké prúžky)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
- Nasekajte na veľmi jemno cibuľu.
- Hlboký hrniec s olejom dajte na mierny plameň a zľahka osmažte cibuľu tak, aby iba spriesvitnela.
- Pridajte prúžky jamónu spolu s hráškom a všetko premiešajte. Priklopte pokrievkou a nechajte na miernom plameni variť 15–20 min, kým nebude hrášok mäkký. Priebežne kontrolujte, aby sa hrášok neprichytával k hrncu. Ak chýba v hrnci tekutina, dolejte trošku vody. Ochutnajte hrášok a pridajte soľ a korenie, starostlivo premiešajte a nechajte minútu variť. Pozor, soľ obsiahnutá v jamóne už jedlo osolí, takže len upravte slanosť podľa vášho vkusu.