
Pre prehľadnosť sme zápas rozdelili do šiestich kategórií: vybavenie, zložitosť krájania, chuť, vzhľad, skladovanie a trvanlivosť.
1. Vybavenie: 0-0
Vybavenie je mínus pri oboch možnostiach. Jamón s kosťou potrebuje stojan, zatiaľ čo vykostenec v ideálnom prípade potrebuje narezávací stroj. Narezávací stroj je drahší, ale univerzálnejší (môžete na ňom krájať aj hocičo iné). Stojan na jamón je relatívne lacný, na nič iné vám však zároveň nebude (ak teda vyškrtneme domácnosti, kde konzumáciu jamónu prekladajú konzumáciou talianskeho prosciutta alebo francúzskeho jambonu). Ešte poznámka: vykostenca možno krájať aj na obyčajnej doske. Plátky jamónu nakrájaného na doske sa však nemôžu porovnávať s plátkami na narezávacom stroji. Preto túto možnosť pre naše porovnanie vynechávame.
2. Krájanie: 0-1
Keď už máte vybavenie, bude sa vám jednoduchšie krájať na narezávacom stroji. O tom niet pochýb. Krájanie na stojane je technicky náročnejšie a vezme vám viac času. Na druhú stranu vám zase pridá aj trochu zábavy. Suma sumárum je ale výhercom v tejto kategórii vykostenec.
3. Chuť: 1-0
Ťažko sa nám to hovorí, ale kategóriu chuti vyhráva jamón s kosťou. Čerstvo nakrájanú šunku od kosti nič neprekoná. Čerstvo nakrájaný vykostenec je zase lepší ako jeho plátkový vákuovaný kamarát, ale čo robiť, na jamón na kosti jednoducho nemá.
4. Vzhľad: 1-1
Vzhľad plátku je pri jamóne celkom dôležitý. Na narezávacom stroji sa to veľmi nedá pokaziť. Avšak, keď to niekto vie, ručne nakrájaný jamón od kosti vyzerá vždy lepšie. Takže remíza.
5. Skladovanie: 0-1
So skladovaním je to ťažké. Kto má suchú pivnicu alebo komoru, bude asi radšej za jamón s kosťou. Väčšinou sa ale asi bude lepšie skladovať vykostenec. Menej zaberie, lepšie sa s ním manipuluje a pri krájaní je z neho menej odpadu. Takže 1-0 pre vykostencov.
6. Trvanlivosť: 1-0
Naopak, trvanlivosť je silným bodom šunky na kosti. Pred otvorením vydrží minimálne 10 mesiacov, po otvorení je to potom 1 mesiac. V každom prípade tomu vykostenec so svojimi 5 mesiacmi pred vybalením z vákua jednoducho nemôže konkurovať. Po otvorení vykostenca môžete jeho životnosť predĺžiť opätovným vákuovaním alebo uchovávaním v chladničke. O tom si môžete prečítať tu. V trvanlivosti je víťazom kosť. Bodka.
Remíza: 3-3
Jamón s kosťou aj vykostenec získali nakoniec zhodne 3 body. Zhrnutie viď. nasledujúca tabuľka.
Jamón s kosťou |
Vykostenec | |
---|---|---|
Vybavenie | 0 | 0 |
Krájanie | 0 | 1 |
Chuť | 1 | 0 |
Vzhľad | 1 | 1 |
Skladovanie | 0 | 1 |
Trvanlivosť | 1 | 0 |
Celkom |
3 |
3 |