Recept: Vyprážané kalmáre – calamares fritos - Jamon.sk

Vyprážané kalmáre alebo vyprážané kalamáre čiže calamares fritos sú jednoznačne najčastejšia úprava kalmárov v Španielsku. Sú obľúbené u malých detí, opilcov aj slušných občanov. Sú univerzálne, hodia sa do zimy aj do leta a chutia slušne aj zo zmrazených surovín. Najčastejšie sa pripravujú z väčších kalmárov, ktorých telo je pokrájané na krúžky.

Aká veľkosť je najlepšia? 

Pri vyprážaných kalmároch platí, že čím väčšie, tým lepšie. Malé kalmáre sa vyprážajú celé a hovorí sa im chipirones. Na tento recept, t. j. na kalmárie krúžky je potrebné mať kalmáre veľké, ideálne min. 300 g.

Môžeme použiť mrazeného kalmára?

Môžeme. Čerstvý je lepší, ale mrazený je úplne prijateľný. Pri niektorých receptoch to neplatí, tu áno. Vyhnite sa ale mrazenému polotovaru, kde sú krúžky už obalené. Kalmáre si obaľte vždy sami, rozdiel je obrovský.

S čím sa jedia fritované kalmáre?

Najčastejšie sa jedia samotné pokvapkané citrónom. Keď hovoríme samotné, tak tým myslíme naozaj samotné bez chleba, bez alioli, bez ničoho. My napriek tomu odporúčame podávať s cesnakovou majonézou alioli. V Španielsku je to väčšinou prijateľná požiadavka, aj keď to najmä niektorí Andalúzania pokladajú za hriech.

Na čo si dávať pozor?

Krúžky musíte pred obalením perfektne osušiť, inak v oleji strieľajú ako kalašnikov. Je to tiež nutné pre dobré obalenie ako v múke, tak v cestíčku. Je potrebné mať olej dobre zahriaty a musí ho byť dosť – krúžky by mali byť viac ako z polovice, najlepšie celé, ponorené. Olej musí byť naozaj horúci, aby sa cestíčko či múka opiekli rýchlo, cca za minútu, čo bohato stačí na to, aby sa kalmár urobil, a zároveň sa nestal žuvačkou.

Tipy a triky?

Ak sa bojíte, aby kalmár nebol tuhý, môžete ho pred obaľovaním a vyprážaním na pol hodinu ponoriť do studeného mlieka. Ak ho nebudete smažiť v studenom oleji príliš dlho, tuhý nebude ani tak.

Aké sú varianty receptu?

Líši sa predovšetkým spôsob obaľovania. Buď sa obaľuje iba v múke, múka je pšeničná, väčšinou špeciálna na vyprážanie, čo iba znamená, že je trochu hrubšia, podobná slovenskej polohrubej, alebo môžete stále častejšie v reštauráciách naraziť na bezlepkový variant, keď sa kalmáre obaľujú v jemnej múke z cíceru. Ďalší stupeň je obaľovanie v šľahaných vajciach s petržlenovou vňaťou a múke a v klasickom cestíčku z vajec, múky a niečoho kypriaceho, napr. piva alebo jedlej sódy.

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť