Čo je Mojo verde?
Mojo verde je studená pikantná omáčka z koriandra, cesnaku, octu a oleja. Mojo je španielske slovo odvodené od mojar, ktoré znamená namáčať. Ide teda o dip určený na namáčanie. Verde je španielsky zelená. Ide o klasickú špecialitu z Kanárskych ostrovov. Omáčka je trochu podobná talianskej salse verde.
Obr.: Mojo verde (vpravo) je rovnako ako mojo picón (vľavo) vyhlásená špecialita z Kanárskych ostrovov.
K čomu sa mojo verde najčastejšie podáva?
Mojo verde často dopĺňa spolu s mojo picón kanársku špecialitu patatas arrugadas, zemiaky obalené v soľnej kruste. Používa sa ale v oveľa širšej škále receptov. Tradične sa podáva k pečenej chobotnici, k pečeným rybám a ku grilovanému mäsu.
Aké sú varianty mojo verde?
Mojo verde je možné pripraviť buď v mažiari, alebo v kuchynskom robote. Príprava v mažiari je však naozaj prácna a trvá dlho. Za nás odporúčame variant v robote. Do mojo verde sa často pridávajú zelené čili papričky.
Recept: Mojo verde – zelená pikantná salsa
Ingrediencie:
- 2 strúčiky cesnaku – olúpané
- 8 lyžíc nasekaného zeleného koriandra
- 1 zelená chilli paprička
- lyžička rímskeho kmína
- soľ
- 1 lyžica vínneho octu
- 50 ml extra panenského olivového oleja
Postup:
- Dajte všetky ingrediencie okrem oleja do kuchynského robota. Rozmixujte na jemnú kašu. Ak sa vám chytajú väčšie kúsky na stenu robota, môžete pridať 2 lyžice vody. Je možné ale nechať kašu s väčšími kúskami, výsledok potom bude rustikálnejší.
- Ak to umožňuje váš robot, do vzniknutej zmesi pridajte tenkým pramienkom olivový olej počas prevádzky robota. Mala by vám vzniknúť hladká emulzia.
Na španielskom blogu som našiel, že možno namiesto koriandra použiť aj petržlen a pridať trochu bieleho vína – potom ocot len podľa chuti. Varianta mojo verde je viac - v niektorých sa nepridáva chilli - potom je to veľmi vhodné k rybe.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!