Vyprážaný artičok s čerstvým jamónom je vynikajúce predjedlo, v ktorom sa prepája sladkastá chuť jamónu s ostrou chuťou korenia, citrónu a vyprážaného artičoku.
Na jeseň a na jar sú španielske trhy zahltené vynikajúcimi čerstvými artičokami. Nie je ťažké nájsť naozaj dobré plody za cenu blížiacu sa päťdesiatim centom za kilo. Ťažko povedať, prečo je práve artičok na Slovensku takou vzácnosťou. Keď pôjdete do Španielska, nezabudnite si vziať iba kefku a ryanairovský 10 kg limit vyplniť poriadnou náložou artičokov. Vaši kamaráti z nich budú mať väčšiu radosť ako z Toblerone, uvidíte!
Recept: Alcachofa frita con jamón – vyprážané artičoky s jamónom
Ingrediencie:
6 čerstvých artičokov
1 citrón
olivový olej
jamón (na obrázku paleta ibérica de bellota)
soľ, korenie
Postup:
- Odrežte špičku kvetu v závislosti od veľkosti artičoky dva a pol až tri centimetre od špičky.
- Malým ostrým nožíkom odkrojte v kruhu sústrednom s osou kvetu vonkajšie tvrdé listy. Ak pracujete s artičokom prvýkrát, odkrojte vždy radšej viac, než sa vám zdá byť správne, pretože na kvete nesmú zostať žiadne zdrevnatené tvrdé lupene. Množstvo odpadu sa vám bude zdať absurdné, ale čoskoro zistíte, že to inak nejde.
- Obnažené miesta potrite citrónom ako ochranu pred oxidáciou.
- Odrežte stonku artičokov až ku koreňu.
- Otočte artičoky špičkou hore a dlaňou ich roztlačte, aby sa z nich stala čo najväčšmi placka. Osoľte a bohato okoreňte.
- Vezmite menšiu hlbokú panvicu na vyprážanie a nalejte do nej 3 – 4 cm vysokú vrstvu oleja. Olej ohrejte na nižšom strednom plameni, pridajte artičoky špičkou dole a smažte ich 3 minúty. Potom ich obráťte a smažte ďalšie 3 minúty. Takto pokračujte vo vyprážaní celkom 15 minút a dbajte na to, aby olej nebol príliš horúci a artičoky sa vám nespálili. Sú hotové, keď sú pri vpichu vidličkou do spodku artičoky mäkké.
- Len čo sú artičoky mäkké, zvýšte plameň na maximum a osmažte ich počas jednej minúty z oboch strán dochrumkava.
- Hotové artičoky nechajte odkvapkať od oleja. Nakrájajte jamón na tenké plátky a tie ďalej na kúsky s hranou 1 cm. Jamónom posypte artičok a podávajte.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!