Všetko o jamóne

Databáza článkov o jamóne. Dozviete sa v nej, čo je to jamón, ako sa delí, ako sa vyrába, ako ho správne krájať, aký je rozdiel medzi jamónom serrano a ibérico, aký je rozdiel medzi prosciuttom a jamónom a množstvo ďalších informácií.

Proces výroby sušenej šunky

Obyčajne trvá výroba iberskej šunky najmenej dva roky. Svoj chuťový vrchol tak dosiahne za ďalší polrok až rok....

Aký je rozdiel medzi jamón ibérico a serrano?

Nie je jamón ako jamón. Existujú dve hlavné deliace kritériá – ibérico a serrano. Ide o dva rôzne druhy ošípaných, čo...

Rozdiel medzi španielskym jamónom a talianskym prosciuttom

Stredomorské národy milujú sušenú šunku a tradícia podobného spracovania mäsa je niekoľko tisíc rokov stará....

Návod na krájanie - paleta serrana či ibérica

Správne nakrájať paletu, to je o čo tu beží. Pripravili sme pre Vás detailný návod, kde sa dozviete krok po kroku ako...

Návod na krájanie - jamón serrano či ibérico

Správne nakrájať jamón, to je o čo tu beží. Pripravili sme pre Vás detailný návod, kde sa dozviete krok po kroku ako...

Čo je to jamón a jeho delenie

Jamón patrí medzi najchutnejšie delikatesy na svete. V Španielsku ide o taký fenomén, že má svoje vlastné predajne,...

Čo je to pata negra?

Označenie pata negra je neoficiálne označenie pre jamón z čistokrvných iberských ošípaných kŕmených žaluďmi....

Čo sú biele kryštáliky (bodky) v jamóne?

Biele bodky na jamóne sa nazývajú tyrozín a jedná sa o aminokyselinu, ktorá sa vytvára počas zrenia jamónu. Tyrozín...

Je možné jamón zmraziť?

Áno, je to možné, ak dodržíte základné pravidlá. Všeobecne však možno povedať, že jamón nie je najlepšia potravina na...

Degustácia jamóna

Aká je správna chuť, vzhľad a konzistencia jamónu? V chuti nás zaujíma neprílišná slanosť, citeľná sladkosť a hlboká...

Vykostený jamón

Jamón bez kosti je vhodná voľba pre všetkých, ktorí chcú jamón v menšom formáte. Skladovanie a krájanie jamónu bez...

Základné pravidlá pri výbere sušenej šunky

Jamón ibérico je lepší ako jamón serrano. Jamón (zadné stehno) je lepšia ako paleta (predné stehno). Čím dlhšia doba...

Jamón s dusitanmi a jamón bez dusitanov

Dusitany sú veľmi častým aditívom sušených šuniek. Ich nevýhodou je vysoká toxicita a karcinogénne vlastnosti....

Jamón a tehotenstvo

Jamón s dlhším zrením ako 17 mesiacov je v tehotenstve odporúčaný. Jamóny s kratším zrením nie, pretože môžu (rovnako...

Pravidla pro krájení jamónu

Je třeba mít speciální nůž a stojan na upevnění. Hladina řezu musí být rovná. Řez by měl být chráněn před oxidací....

Jamón a zdravie

Jedinečný proces výroby jamónu, spočívajúci v dlhodobom zrení na čerstvom vzduchu, je kľúčom k blahodarným účinkom...

Uchovávanie sušenej šunky

Ako skladovať a ošetrovať španielsku sušenú šunku, aby zostala čo najdlhšie čerstvá.
On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť