Čo sú sardinas con jamón y pimiento?
Sardinas con jamón y pimiento sú sardinky plnené posekaným jamónom a pečenou či nakladanou paprikou, obalené v múke a šľahanom vajci a do chrumkava osmažené v olivovom oleji. Ide o trošku prácnejšiu a sofistikovanejšiu verziu obyčajných vyprážaných sardiniek.
Aké sardinky, aký jamón a akú papriku použiť?
Sardinky by mali byť ideálne čerstvé. Nemali by byť tie úplne najmenšie, aby ste ich nemuseli plniť pinzetou na mravce. V prípade jamónu môžete použiť akékoľvek zvyšky pokrájané naozaj na drobno. Papriku môžete použiť nakladanú alebo čerstvo upečenú.
Na čo si dať pozor?
Zásadné je dobre očistiť a otvoriť sardinky. Ide to trochu horšie ako pri ančovičkách, pretože je chrbtica viac vrastená do mäsa. Je preto dôležité sardinku najskôr otvoriť tak, že filetky zvierajú o trochu viac ako 180 stupňov (prevrátiť ich na druhú stranu). Potom sa chrbtica sama trochu uvoľní a je ľahšie ju potom odobrať. Snažte sa mať dvoj-filetky pokiaľ možno homogénne, zároveň ale nemajte strach z toho, keď nebudú úplne perfektné.
Nepreplňte sardinky plnkou, inak vám pri obaľovaní bude vypadať. Nemusíte dať len toľko, aby ste sardinky úplne zavreli, ale nedávajte ani toľko, aby ste ich nevedeli ani privrieť.
Majte nahriaty olej pripravený a až potom začnite smažiť. Sardinky by nemali stáť dlho obalené.
Aké sú varianty receptu?
Do vajca môžete nasekať cesnak a petržlenovú vňať. Namiesto sardiniek je možné použiť väčšie ančovičky.
Recept: Sardinas rebozadas con jamón y pimiento – sardinky plnené jamónom a paprikou
Ingrediencie:
Obr.: Jedinou trochu exotickou ingredienciou je samotná sardinka – aj tá sa však už dá ľahko zohnať.
- 6 sardiniek
- hladká múka v hlbokom tanieriku
- 1 rozšľahané vajce
- 1 lyžica nasekaného jamónu
- 1 lyžica nasekanej pečenej či naloženej papriky (recept na pečenú papriku)
- olivový olej
- soľ
Postup:
- Očistite sardinky. Môžete použiť návod na čistenie ančovičiek. Jediný rozdiel je v tom, že chrbtica sa u sardiniek drží mäsa silnejšie a je nutné rybu naozaj otvoriť, aby sa chrbtica a kosti uvoľnili. Výsledkom sú spojené dvojfiletky, ktoré sa budú plniť zmesou.
- Na každú sardinku položte lyžičku zmiešanej zmesi nasekaného jamónu a pečenej alebo nakladanej papriky (môžete bez obáv použiť klasické zavárané papriky, ktoré kúpite všade). Filetku zatvorte a zatlačte tak, aby dostala aspoň náznak tvaru. Sardinka nemusí byť úplne zatvorená, plnka môže vykúkať. Ak vám kúsok pri obaľovaní vypadne, nič sa nedeje.
Obr.: Sardinky môžu byť naplnené doplna – pri obalení a vyprážaní sa uzavrú. - Na strednom plameni v malej panvici rozohrejte 0,5 cm vysokú vrstvu oleja. Olej je hotový, keď do neho dáte kúsok chleba a on začne syčať.
- Obaľte plnené sardinky v múke z oboch strán a potom v šľahanom vajci.
Obr.: Sardinky obalené v múke a vajci sa musia okamžite osmažiť. - Osmažte z jednej strany (1 – 2 minúty), osoľte, osmažte z druhej strany, osoľte.
Obr.: Vyprážanie trvá len chvíľku. Nesmažte po viac ako dvoch várkach. Osoľte v hrnci. - Nechajte odkvapkať chvíľu na papierovej utierke.
Obr.: Sardinky čakajúce na konzumenta. - Môžete podávať ako súčasť tapas menu buď samotné, s citrónom alebo alioli.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!