Recepty

Paella z morských plodov

Autentický recept na snáď najznámejšie španielske jedlo - paellu. Ide o ikonický španielsky pokrm z ryže, ktorý si prisvojujú obyvatelia pobrežia mesta Valencie (a Alicante). My prinášame variant s...

Gazpacho

Gazpacho patrí k španielskemu letu rovnako ako k slovenskej zime patrí varený varák. Spoločne s paellou je gazpacho najznámejšie španielske jedlo vôbec. To je tiež príčinou toho, že recepty na...

Španielsky zemiakový šalát

Španieli sa vyžívajú v tzv. čistých chutiach. Majú radi, keď krevety chutia po krevetách a zemiaky po zemiakoch. Keď ich dochucujú "iba" olivovým olejom. Nasledujúci recept je toho dôkazom.

Patatas a lo pobre s chorizom (zemiaky s chorizom)

Chudobné zemiaky sú naozajstný zázrak. Sú neuveriteľne univerzálne, hodia sa ako príloha k pečenému mäsu i rybe, môžu ale slúžiť aj ako jednoduché a pekné predjedlo, sú navyše aj veľmi liberálne,...

Zemiaky a olivový olej – časť 1.

Prvý článok o receptoch so zemiakmi a olivovým olejom. Dozviete sa, ako robiť vyprážané zemiaky “en adobillo”, pečené plátky zemiakov s olivovým olejom, petržlenom a cesnakom a pečený zemiak s...

Pečené zemiaky s jamónom

Zemiaky tvoria esenciálnu súčasť španielskej gastronómie. Môžeme ich nájsť snáď vo všetkých podobách úpravy a napríklad patatas bravas (zemiaky na divoko) sú snáď najobľúbenejšou tapou všetkých...

Tortilla s jamónom (chorizom)

Tortilla de patatas je v každom španielskom bare istotou, ktorú nič nemôže nalomiť. Aj v najhorších baroch ju nájdete v nadpriemernej kvalite, domácu a čerstvú. Tortilla de patatas je jednoducho...

Jamón s pečenou paprikou a cibuľou

Sladká pečená paprika je najmä v Andalúzii taká obľúbená, že sa často predáva v pekárňach spolu s chlebom. Používa sa najrôznejším spôsobom, do studených krémov, do teplých omáčok k rybám, do...

Sušená treska s jamónom

Sušená treska (bacalao) je strašne zaujímavá a na Slovensku prakticky neznáma ingrediencia. V Španielsku existuje celý rad receptov, ktoré ju obsahujú. Sušená treska hrá prím hlavne pred Veľkou...

Zapečené slávky s jamónom

Tento recept bol nájdený v podpalubí Kolumbovej lode Santa María spoločne s poznámkou jeho cádizského kuchára: "Kolumbus sa po ňom môže umlátiť". Ba nie, to ale neznamená, že to nie je jeden z...

Arroz al horno – zapečená ryža s chorizom

Recept na španielsku zapečenú ryžu s chorizom a jamónom.

Mušle svätého Jakuba s petržlenovou majonézou z...

Recept na opečené mušle svätého Jakuba s majonézou z extra panenského olivového oleja.

Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega je národným jedlom Galície. Tradične chobotnica varená v medených obrovských hrncoch pokrájaná na kolieska a servírovaná s olivovým olejom a mletou paprikou na drevenej doske.

Merluza con jamón - hejk (morská šťuka) s jamónom

Recept na steaky morskej šťuky s jamónom a omáčkou z rybieho vývaru s citrónom a petržlenom.

Opečený chlieb s tortillou de patatas, alioli a...

Tortilla de patatas sa často objavuje ako hlavná ingrediencia v najrôznejších obložených bagetách (bocadillo) alebo v jedno alebo dvojhubkách (montaditos). Tu v triu s chorizom a cesnakovou...

Opečený chlieb s domácou majonézou, strateným vajcom...

Recept na domácu majonézu z olivového oleja, ktorá spolu so strateným vajcom a opečenými plátkami cabecery de lomo (sušenej krkovice) tvorí základ pre tento jednoduchý recept.

Chlieb s paradajkou, olejom a jamónom

Chlieb s paradajkou, olejom a jamónom je zložitejšia téma, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Prvý problém spočíva v chlebe, druhý v paradajke, tretí v oleji a štvrtý, ako si už tí najmúdrejší z...

Ajoblanco s jamónom (studený krém z mandlí a cesnaku)

Ajoblanco je pri gazpachu najznámejšia studená polievka španielskeho juhu. V minulosti slúžila ako predchodkyňa instantnej polievky, kedy si na andalúzskom vidieku pastieri brali suchý základ...
On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť