Gambas pil pil sú esenciou španielskeho juhu. Jednoduchý recept na krevety chvíľku konfitované v oleji ochutenom cesnakom a chilli je jedným z najchutnejších krevetových receptov vôbec.
Španielske churros sú vyprážané "prúty" z jednoduchého cesta z pšeničnej múky, vody a soli. Najčastejšie sa podávajú na raňajky s horúcou čokoládou. Čítajú sa čuros.
Tapas v Španielsku môže byť prakticky akékoľvek jedlo v malej podobe. Hoci sme videli aj sushi-tapas, niektoré druhy tapas sú predsa len o niečo známejšie.
Veľká noc alias Semana Santa je v Španielsku udalosťou prvej triedy. Popri náboženskej rovine je to čas na stretnutie a spoločné jedlá. Jednoznačný prím medzi ingredienciami veľkonočných jedál...
Pustili sme sa do porovnania do istej miery neporovnateľných produktov. Slovenská varená slanina vs. anglický údený bacon a do toho všetkého sušená pancetta a ešte viac sušený jamón. Pozrite sa,...
Nárok na raňajky v bare by mal byť pre Španielov zakotvený v ústave. Aj pri najväčšej kríze si Španiel na raňajky nenechá siahnuť. Raňajky majú svoje náležitosti a ak práve nechcete raňajkovať...
V Španielsku je štedrovečerná večera oveľa menej viazaná pravidlami ako slovenská večera. Je to veľké rodinné stretnutie, ktoré je veselé a hlučné a je spestrené bohatou ponukou jedál.
Jamón de bellota je označenie pre najkvalitnejšiu španielsku sušenú šunku z iberských ošípaných chovaných vo voľnom výbehu a kŕmených žaluďmi. Objasníme, akú diétu musí iberské prasa dodržiavať,...
Autentický recept na snáď najznámejšie španielske jedlo - paellu. Ide o ikonický španielsky pokrm z ryže, ktorý si prisvojujú obyvatelia pobrežia mesta Valencie (a Alicante). My prinášame variant s...
Z pestovateľského hľadiska je paradajok toľko druhov, až sa vám z toho skoro točí hlava. My tu prinášame prehľad základných španielskych odrôd, ktoré zároveň ukazujú, že pod pojmom paradajka sa...
Sušenie je jedným z najstarších spôsobov uchovania potravín. Postup, ktorý sa po stáročia prakticky nezmenil, nám dodnes dovoľuje tešiť sa z jedinečnej chuti sušeného mäsa.
Gazpacho patrí k španielskemu letu rovnako ako k slovenskej zime patrí varený varák. Spoločne s paellou je gazpacho najznámejšie španielske jedlo vôbec. To je tiež príčinou toho, že recepty na...
Chorizo je najobľúbenejšia španielska saláma. Vyskytuje sa v najrôznejších formách a veľkostiach. Surové, fermentované či sušené, z iberských či bielych ošípaných, v prírodnom či umelom čreve,...
Pre všetkých, ktorí dumajú nad tým, či mať jamón s kosťou alebo radšej bez kosti, sme pripravili nasledujúce porovnania. Súboj síce dopadol nerozhodne, ale porovnanie prehľadne ukazuje výhody aj...