Španieli sa vyžívajú v tzv. čistých chutiach. Majú radi, keď krevety chutia po krevetách a zemiaky po zemiakoch. Keď ich dochucujú "iba" olivovým olejom. Nasledujúci recept je toho dôkazom.
Chudobné zemiaky sú naozajstný zázrak. Sú neuveriteľne univerzálne, hodia sa ako príloha k pečenému mäsu i rybe, môžu ale slúžiť aj ako jednoduché a pekné predjedlo, sú navyše aj veľmi liberálne,...
Prvý článok o receptoch so zemiakmi a olivovým olejom. Dozviete sa, ako robiť vyprážané zemiaky “en adobillo”, pečené plátky zemiakov s olivovým olejom, petržlenom a cesnakom a pečený zemiak s...
Vo Francúzsku si dáme na raňajky croissant, v Taliansku na obed nejaké dobré gnocchi a na Malorke si objednáme paelu. To je ale život svetobežníka! A ten rozhľad!
Zemiaky tvoria esenciálnu súčasť španielskej gastronómie. Môžeme ich nájsť snáď vo všetkých podobách úpravy a napríklad patatas bravas (zemiaky na divoko) sú snáď najobľúbenejšou tapou všetkých...
Tortilla de patatas je v každom španielskom bare istotou, ktorú nič nemôže nalomiť. Aj v najhorších baroch ju nájdete v nadpriemernej kvalite, domácu a čerstvú. Tortilla de patatas je jednoducho...
Sladká pečená paprika je najmä v Andalúzii taká obľúbená, že sa často predáva v pekárňach spolu s chlebom. Používa sa najrôznejším spôsobom, do studených krémov, do teplých omáčok k rybám, do...
Okrem viac ako si myslíte rozšíreného mýtu, že tapas sú z Mexika, kolujú medzi obyvateľstvom mýty o tapas, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Rovnako ako Božena Nemcová sme sa pokúsili zachytiť...
Sušená treska (bacalao) je strašne zaujímavá a na Slovensku prakticky neznáma ingrediencia. V Španielsku existuje celý rad receptov, ktoré ju obsahujú. Sušená treska hrá prím hlavne pred Veľkou...
Hoci na tému sušenia šunky sme experti, donedávna sme nemali vôbec žiadne znalosti o sušení šunky v slovenských podmienkach. Jednoducho sme si mysleli, že to nejde. Zrak nám vytreli až chlapci z...
Tento recept bol nájdený v podpalubí Kolumbovej lode Santa María spoločne s poznámkou jeho cádizského kuchára: "Kolumbus sa po ňom môže umlátiť". Ba nie, to ale neznamená, že to nie je jeden z...
Pulpo a la gallega je národným jedlom Galície. Tradične chobotnica varená v medených obrovských hrncoch pokrájaná na kolieska a servírovaná s olivovým olejom a mletou paprikou na drevenej doske.
Ajoperejil alebo petržlenová vňať s cesnakom je pravdepodobne základným definujúcim tónom celej andalúzskej španielskej kuchyne. Tu v spojení s krevetami rýchlo opečenými na panvici.
Tortilla de patatas sa často objavuje ako hlavná ingrediencia v najrôznejších obložených bagetách (bocadillo) alebo v jedno alebo dvojhubkách (montaditos). Tu v triu s chorizom a cesnakovou...
V čom spočíva hlavný rozdiel medzi priemyselne vyrábanými jamónmi, ktoré priebežne zaplavujú slovenský hypermarketový trh, a kvalitnými jamónmi, ktoré z väčšej časti zostávajú na španielskom trhu?